Puha, gyors csokiskeksz csicseriborsóból (még a válogatós gyerek is szeretni fogja).
A csicseriborsó a legeslegkedvencebb alapanyagom. A lisztje nagyon jó tojás és gluténpótló, a főzőlevéből szuper habot lehet verni, és magából a csicseriből is sok mindent ki lehet hozni. Például ezt a finom, puha kekszet, amit a válogatós húgom is minden gond nélkül benyomott.
Sokan a csicseriborsóról egyből a falafelre vagy a humuszra gondolnak (ami szintén nagyon finom), de én szeretek meglepetést okozni az embereknek, ezért sütikbe is belecsempészem ezt az alapanyagot. Ha ügyesen sikerül megcsinálnom a tésztát (és ez sikerülni is szokott), akkor senki meg nem mondja, hogy ebben valami hüvelyes növény van.
Recept
Hozzávalók:
- 240 g csicseriborsó (ez egy 400 g-os konzerv csicseriborsó tartalma)
- 80 g porcukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 50 g olvasztott margarin
- fél mk szódabikarbóna
- 1 tk almaecet
- 30-50 g mandulaliszt
- 100 g darabolt étcsoki
- + magvak, fahéj, kakaó
Elkészítés:
- Szűrjük le a csicserikonzervet, (a levet ne öntsük ki, csináljunk belőle habcsókot, macaront vagy profiterolt) vagy ha szárazat használunk, akkor főzzük meg a csicseriborsót és mérjünk ki 240 g-ot.
- Tegyük egy aprítóba a csicserit, az olvasztott margarint és a porcukrot, majd daráljuk krémesre. Nem baj ha még egykét darab marad benne, a továbbiakban ezt is eltűntetjük,
- Tegyük a krémhez a szódabikarbónát és az almaecetet és megint daráljuk, amíg el nem keverednek.
- Öntsük hozzá a mandulalisztet és ismét pörgessük át a masszát.
- Végül szórjunk bele darabolt étcsokit és ezt már kanállal forgassuk hozzá. Egy elég lágy masszának kell lennie.
- Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanállal kis halmokat teszünk, majd vizes ujjakkal kicsit formázzuk, lelapítjuk a gombócokat.
- 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre sülnek. Ha tovább benn hagyod, akkor keményebb, roppanós keksz lesz, de figyelj, hogy ne égjen meg!
Tippek:
- Ehhez kifejezetten sós levű csicserikonzervet ajánlok. Sokkal finomabb azzal a süti. Ha esetleg sótlant sikerült szerezned, akkor a tésztába tegyél pluszba egy kicsi sót.
- Bátran kísérletezz az ízekkel. Nekem pl nagyon bejött ez a keksz földimogyoródarabokkal és fahéjjal, de el tudom képzelni kakaóval, mandulával, dióval... szinte bármilyen maggal.
- Hagyj köztük helyet mert terülni fognak, ez a képeken is látszik.
Ha más keksz receptek is érdekelnek akkor kattints ide.
0 Megjegyzések