Advertisement

Main Ad

Csokiskeksz csicseriből tej-, tojás-, gluténmentesen

Puha, gyors csokiskeksz csicseriborsóból (még a válogatós gyerek is szeretni fogja).


A csicseriborsó a legeslegkedvencebb alapanyagom. A lisztje nagyon jó tojás és gluténpótló, a főzőlevéből szuper habot lehet verni, és magából a csicseriből is sok mindent ki lehet hozni. Például ezt a finom, puha kekszet, amit a válogatós húgom is minden gond nélkül benyomott.

Sokan a csicseriborsóról egyből a falafelre vagy a humuszra gondolnak (ami szintén nagyon finom), de én szeretek meglepetést okozni az embereknek, ezért sütikbe is belecsempészem ezt az alapanyagot. Ha ügyesen sikerül megcsinálnom a tésztát (és ez sikerülni is szokott), akkor senki meg nem mondja, hogy ebben valami hüvelyes növény van.

Recept

Hozzávalók:

  • 240 g csicseriborsó (ez egy 400 g-os konzerv csicseriborsó tartalma)
  • 80 g porcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 50 g olvasztott margarin
  • fél mk szódabikarbóna
  • 1 tk almaecet
  • 30-50 g mandulaliszt
  • 100 g darabolt étcsoki
  • + magvak, fahéj, kakaó


Elkészítés:

  • Szűrjük le a csicserikonzervet, (a levet ne öntsük ki, csináljunk belőle habcsókot, macaront vagy profiterolt) vagy ha szárazat használunk, akkor főzzük meg a csicseriborsót és mérjünk ki 240 g-ot.
  • Tegyük egy aprítóba a csicserit, az olvasztott margarint és a porcukrot, majd daráljuk krémesre. Nem baj ha még egykét darab marad benne, a továbbiakban ezt is eltűntetjük,
  • Tegyük a krémhez a szódabikarbónát és az almaecetet és megint daráljuk, amíg el nem keverednek.
  • Öntsük hozzá a mandulalisztet és ismét pörgessük át a masszát.
  • Végül szórjunk bele darabolt étcsokit és ezt már kanállal forgassuk hozzá. Egy elég lágy masszának kell lennie.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanállal kis halmokat teszünk, majd vizes ujjakkal kicsit formázzuk, lelapítjuk a gombócokat.


  • 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre sülnek. Ha tovább benn hagyod, akkor keményebb, roppanós keksz lesz, de figyelj, hogy ne égjen meg!


Tippek:

  • Ehhez kifejezetten sós levű csicserikonzervet ajánlok. Sokkal finomabb azzal a süti. Ha esetleg sótlant sikerült szerezned, akkor a tésztába tegyél pluszba egy kicsi sót.
  • Bátran kísérletezz az ízekkel. Nekem pl nagyon bejött ez a keksz földimogyoródarabokkal és fahéjjal, de el tudom képzelni kakaóval, mandulával, dióval... szinte bármilyen maggal.
  • Hagyj köztük helyet mert terülni fognak, ez a képeken is látszik.

Ha más keksz receptek is érdekelnek akkor kattints ide.


Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni és elküldeni nekem!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések