Advertisement

Main Ad

Profiterol tej-, tojás-, gluténmentesen

Egy falatnyi édesség vaníliás krémmel töltve és csokival nyakon öntve, finom, egyszerű és persze mentes.


Az égetett tészta egy olyan dolog, amit glutén- és tejmentesen még nem is olyan nagy kihívás elkészíteni, de ha kiesik a tojás is, akkor első ránézésre lehetetlen küldetés. Sokat keresgéltem, kísérletezgettem és igaz még nem óriási képviselőfánkokat, csak picike profiterolokat csináltam belőle, de kijelenthetem, hogy megvan a szinte tökéletes recept.

Leírva kicsit hosszú lett, de próbáltam, minden részletet leírni, hogy nektek is jól sikerüljön!

Recept

Égetett tészta

Hozzávalók:

  • 240 ml mandulatej
  • 30 g margarin (én Ligát használtam)
  • 5 tk cukor
  • csipet só
  • 125 g aldis Happy Harvest - Enjoy Free gluténmentes lisztkeverék
  • 120 ml hideg víz
  • 3 ek csicseriborsóliszt
  • 1 tk almaecet
  • 4 tk sütőpor
  • 120 g csicseriborsó konzervlé


Elkészítés:

  • A tejet, a margarint, a cukrot és a sót feltesszük forrni. Kimérjük és átszitáljuk a lisztet. Ha elolvadt a margarin, onnantól folyamatosan mozgatjuk a folyadékot hogy a zsiradék ne váljon külön.
  • Ha felforrt a tej, akkor egyben hozzázuttyantjuk a lisztet és fakanállal alaposan elkeverjük, amíg elválik az edény falától (szakkifejezéssel: reszteljük), ekkor levesszük a tűzről. Kissé gumisabb állagú tésztát kell kapnunk, mint hogyha hagyományos alapanyagokkal dolgoznánk. Ha tudjuk akkor tegyük át a tésztát egy gép táljába és egy erősebb krémkeverő lapáttal kezdjük el kevertetni. Ezáltal simább lesz és gyorsabban hűl.
  • Egy tálba mérjük ki a hideg vizet és a csicseriborsólisztet, alaposan keverjük el. Keverjük hozzá az almaecetet is, majd a sütőport. Itt láthatjuk, hogy egy kicsit habzik és besűrűsödik a keverék. Adjuk hozzá a csicseriborsó konzerv levét is (most nem kell előtte forralni) és alaposan keverjük össze. Ez lesz a tojásunk.
  • Ha már nem forró a tésztánk, akkor elkezdhetjük hozzáönteni a "tojást". Lassan adagoljuk, hogy a gépnek legyen ideje jól beledolgozni a tésztába a folyadékot. Addig kell adagolni, amíg egy sűrű, de sima krémet kapunk. Nekem ehhez az egész adag tojás belement.
  • Simacsöves habzsákba szedjük a masszát és sütőpapíros tepsire kis gombócokat nyomunk belőle (kb 3 cm átmérőjű). Fognak nőni, de nem olyan mértékben, mint a hagyományos társaik, így nem kell annyira nagy helyet hagyni közöttük. (Ha nincs habzsákunk, akkor akár kanállal is formázhatjuk)
  • 200 fokon kezdjük sütni, kb negyed óra múlva, amikor már látjuk, hogy megnőttek visszavehetjük 180 fokra. Kb fél óra sülés után lekapcsolhatjuk a sütőt és hagyjuk benn kihűlni a gombócokat. Ezáltal tényleg szép, üreges lesz a belsejük és nem fognak összeesni.


Töltelék

Hozzávalók:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 400 ml mandulatej
  • vaníliaaroma
  • vaníliáscukor
  • cukor
  • opcionálisan: 100 ml Meggle Decor habalap


Elkészítés:

  • Szuper egyszerű a dolog: tejből és a pudingporból pudingot főzünk, majd ízlés szerint ízesítjük.
  • Lehűtjük (ha szeretnénk itt hozzákeverhetünk felvert habot, hogy könnyedebb krém legyen), pici sima csővel ellátott habzsákba tesszük és megtöltjük a profiterolokat:
    • 1. verzió: egy evőpálcikával, vastagabb fogpiszkálóval, saslikpálcával kifúrjuk a gombócok alját és ott töltjük bele a krémet
    • 2. verzió: levágjuk a gombócok tetejét és így tesszük bele a krémet, így akár egy kanállal is megoldható habzsák nélkül.


Csokiöntet

Hozzávalók:

  • 100 g étcsoki
  • 300 ml Meggle Decor habtejszín
  • 1 tk holland kakaópor
  • (ízlés szerint porcukor is mehet hozzá)


Elkészítés:

  • A csokit és a tejszínt összemelegítjük és simára keverjük. Én egyben be szoktam rakni a mikróba, kb 20, majd 10 másodpercenként kevergetve, de úgy is lehet, hogy forrásig melegítjük a tejszínt és ezt öntjük a feldarabolt csokira és így keverjük össze. A lényeg, hogy egy sima krém legyen.
  • Hozzákeverjük a kakaóport, ennek a mennyiségét is ízlés szerint variálhatjuk.
  • A profiterolokat 3-5 darabonként tálkába rakjuk és rákanalazzuk a csokikrémet.


Tippek

  • A csokit érdemes tálalás előtt közvetlen rátenni, mert a hűtőben megdermed.
  • A tölteléket nyugodtan variálhatjuk különböző ízesítésű pudingokkal, aromákkal, vagy akár tejeskávéból is főzhetjük a pudingot.
  • Tálalás előtt érdemes a töltött gombócokat 1-2 órán keresztül hűtőben tárolni, így lesznek igazán finomak.
  • Legyünk türelmesek! Ha túl hamar szedjük ki a gombócokat, akkor összeesnek, ha melegen próbáljuk betölteni a pudingot, akkor szétfolyik, ha nem keverjük elég ideig, elég alaposan a csokit, akkor darabos marad. Úgyhogy türelem.

Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni vagy elküldeni nekem!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések