Advertisement

Main Ad

Kakaós piskóta tej-, tojás-, gluténmentesen

A jó piskóta minden torta alapja, de a fő összetevői nélkül sokak számára elképzelhetetlen az elkészítése. Sikerült kikísérleteznem egy finom, puha, nem morzsálódó tésztát, amit most veletek is megosztok.



Sokféle piskótát kipróbáltam már, de valahogy egyik se volt az igazi. Ízre jó volt, de szétesett vagy gyönyörű szépen nézett ki, de ehetetlen lett. Addig addig próbálgattam mindig egy kis módosítással, amíg végül megszületett ez a recept.

Finom csokis, puha, de nem akar szétesni és szuper könnyű megcsinálni.

Következzen a recept:

Hozzávalók:

  • 250 gramm It's Us Miklos univerzális lisztkeverék vagy  Aldis Happy Harvest - Enjoy Free! lisztkeverék
  • 150 gramm porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 40 gramm holland kakaópor*
  • 400 gramm mandulatej**
  • vaníliás cukor (elhagyható)
  1. Kimérjük a hozzávalókat, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A lisztet átszitáljuk és kézi habverővel összekeverjük a száraz hozzávalókat, lehetőleg ne hagyjunk benne csomókat.
  3. Hozzáadjuk a tejet és simára keverjük (ezt is érdemes kézi habverővel, lehet géppel is, de tapasztalataim szerint, úgy keverés közben csomósodik a liszt és darabok maradnak a tésztában)
  4. Tortaformába öntjük és megsütjük.

Kapcsos kerek tortaformában szoktam sütni, csak az aljába teszek sütőpapírt. 180 fokon kezdem sütni, majd mikor már a külseje sültnek tűnik, akkor kicsit lejjebb tekerem a hőfokot, hogy a belseje is szépen süljön és ne legyen púpos. Az alábbi táblázatban szedtem össze, hogy mekkora formában hány lapos lesz és egyben sütve mennyi idő kell neki (persze ez sütőfüggő is lehet). Akár laponként is süthetjük, ha nem szeretnénk vágni.

Utána érdemes a formában hagyni hűlni és amikor már csak langyos akkor rácsra fordítani és ott teljesen kihűteni. Ha nem használjuk fel egyből akkor érdemes konyharuhával letakarni, ha egy napnál tovább áll akkor folpackba is csomagolhatjuk (így fagyasztani is lehet).

 Forma átmérő Lapok száma Sülési idő 
 17 cm4 lap 50-60 perc 
 18 cm3 lap45-55 perc 
22 cm 2 lap  30-40 perc
24 cm 2 lap 30-35 perc 
 26 cm2 lap 30 perc 

*Ha kevésbé kakaós ízt szeretnénk vagy világosabb színt, akkor Nesquik kakaóport is használhatunk. Ebben az esetben kevesebb cukor kell bele.

**Bármilyen más növényi tejjel is működik a recept

A képen a legutóbbi piskótám ez alapján a recept alapján. Ránézésre, tapintásra, sőt még ízre sem mondaná meg senki, hogy ebben nincs búzaliszt, tej és tojás.


Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések