Advertisement

Main Ad

Csokis pöffeteg tej-, tojás-, gluténmentesen

Nagyon csokis, nagyon puha, mutatós süti, amit könnyű mentesen is elkészíteni.

Azt már tudhatjátok, hogy odavagyok a csokis dolgokért, most pedig azt is elárulom, hogy a kekszeket is imádom. Igaz általában az anyám által száraz fájdalomnak titulált fajtákat, de ezt a puhaságot sem vetem meg. Még az előző digitális oktatás idején néztem ki ezt a sütit Suga Paulina Instagram oldalán (ahol egyébként egy csomó szuper recept van) és most, hogy újra itthon maradtunk két online óra között pont belefért egy kis sütögetés.

Recept

Hozzávalók

  • 150 g rizsliszt vagy Aldis Happy Harvest - Enjoy Free gluténmentes univerzális lisztkeverék 
  • 60 g puha margarin (én Ligát használtam)
  • fél csomag sütőpor
  • 200 g kristálycukor
  • 60 g holland kakaópor
  • kb 1 dl mandula tej
  • porcukor a bevonathoz

Elkészítés

  1. A lisztet és a margarint összemorzsoljuk. A lisztet most is érdemes szitálni.
  2. Hozzáöntjük a sütőport, kakaóport, kristálycukrot és nem teljes egy deci tejet. Összekeverjük. Egy sűrű krémes, de formázható állagot kell hogy kapjunk, ha még nem elég krémes akkor öntsük hozzá a maradék tejet is, persze arra is figyeljünk, hogy ne folyjon el a massza.
  3. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük. Megkönnyíthetjük a dolgunkat ha már most téglalap formában hűtjük le, amit majd könnyen darabolunk.
  4. Nálam kb másfél órát pihent a hűtőben, ezalatt pont meg lehet csinálni pár sulis feladatot és részt venni egy online órán. Persze az idő lehet több is, illetve ha esetleg nagyon sűrű lenne a tésztátok akkor lehet hogy ennyi se kell neki.
  5. Egy viszonylag nagyobb tálba szórjunk porcukrot, mennyiséget nem tudok mondani, kb annyit hogy abban kényelmesen meg lehessen forgatni a sütiket. Gyújtsuk be a sütőt, nálam kb 190 fokon sültek, de elvileg 180 fok is jó nekik.
  6. Elővesszük a tésztát és próbáljunk meg egyforma darabokat vágni belőle. Nekem kb 30 kocka lett belőle, de így is viszonylag nagy lett a gombócok egy része.
  7. A darabokat formázzuk kis gombócokká a két kezünk között, majd dobjuk a cukros tálba. Amikor még kényelmesen elférnek a gombócok fogjuk meg a tálat és kezdjük el rázogatni, hogy bőven porcukros legyen minden oldaluk, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Meg fognak nőni, úgyhogy ne rakjuk túl közel őket. Folytassuk ezt amíg az összes tésztánk el nem fogy. (Ha esetleg nem teljesen érthető ez a lépés akkor Paulina Instagramján találtok ehhez videót is, talán úgy egyszerűbb).

    Sütés előtt ilyen kis hógolyók

  8. 190 fokon kb 10 perc alatt szépen megsültek nekem, de ez persze sütőfüggő is lehet. Akkor jó amikor már szépen megrepedezett a cukor és ha megtapogatjuk akkor már megtartja a formáját a keksz, de még puha.
  9. Kóstolás előtt próbáljátok kivárni amíg teljesen kihűl, tapasztalatból mondom, hogy úgy sokkal finomabb.

Elsőre így leírva talán bonyolultnak tűnhet, de higgyétek el, sokkal egyszerűbb a valóságban és a végeredmény egy nagyon puha és finom mentes süti. Kifejezetten ajánlom kávé, meleg "tej" vagy forrócsoki mellé, de persze magában is szuper.



Ha más keksz receptek is érdekelnek akkor kattints ide.



Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

2 Megjegyzések

  1. mi lehet a gond, ha nem reped szét a kekszem? annyi a különbség, hogy negyedannyit használtam cukor helyett és kókusztej volt itthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kókusztej biztos nem volt gond, ezek jól működnek helyettesítve. Viszont negyedannyival még nem próbáltam, lehet hogy attól másmilyen volt a tésztád állaga. Még az is eszembe jutott, hogy talán nem volt elég hideg a tészta amikor a cukorba forgattad (vagy esetleg itt is negyedannyit használtál? az kívül is működhet máshogy), így nem tudott az rendesen rátapadni és emiatt nem lett ilyen repedezett.

      Törlés