Advertisement

Main Ad

Amerikai csokis keksz tej-, tojás-, gluténmentesen

Melegen puha, olvadós csokival teli, kihűlve roppanós, finom édes darabokkal tarkított süti, ami tökéletes egy meleg ital mellé vagy csak magában fogyasztva. És persze mentesen készült.

Az amerikai csokis keksz, azaz cookie egy nagy kedvencem, amit sokáig nem tudtam mentesen elkészíteni. Egyedül gluténpótlóval volt sikerem ezelőtt, de ha jól tudom itthon már nem kapni azt, így egy új recept kellet. És megtaláltam azt a receptet ami nekem kell, egy "titkos" összetevővel. Azért van ott az idézőjel mert egyrészt mindjárt elárulom mi az, másrészt mert egy olyan alapanyag amit más sütibe is bele szoktak rakni. Ez nem más mint a pudingpor.

Mindenki hallott már a pudingos kekszről (tudjátok az a fajta amit villával lenyomkodnak), de nekem ez előtt nem jutott eszembe másmilyenbe is használni ezt. Pedig több előnye is van, pl a keményítő sokat javít a gluténmentes tészta állagán, a puding aromája finom ízt ad a sütinek és a benne található színezék miatt még színt is kölcsönöz a tojásmentes sápadt tésztának. Tehát csupa jó dolog.

Ezzel az alapanyaggal pedig könnyedén elkészíthető a finom puha vagy épp roppanós keksz, amiben melegen még olvad a csoki, kihűlve pedig egy kis plusz roppanós darabka benne. Nem is tudom melyik verzióját szeretem jobban. De az tuti, hogy ezután is nagy kedvencem lesz ez a süti. (És persze a családomé is akik a titkos dobozkámból is képesek kilopni)

Recept

Hozzávalók

  • 100 g kristálycukor
  • 85 g olvasztott margarin (Liga)
  • 125 g Aldis Happy Harvest - Enjoy Free univerzális lisztkeverék (elvileg sima rizsliszttel is működnie kell, de ezt még nem tudtam tesztelni)
  • Fél tk szódabikarbóna
  • Csipet só
  • 40 g pudingpor (lehet csokis vagy vaníliás is)
  • Kb 2 ek mandulatej
  • Vaníliaaroma
  • 100 g étcsoki (+- 20g attól függően mennyire szeretitek a csokit)

Elkészítés

  1. Kimérjük a cukrot, ráöntjük az olvasztott margarint és jó alaposan összekeverjük (ha lehet géppel), hogy a cukor teljesen felolvadjon és ne maradjon benne szemcse.
  2. Egy tálban összeszitáljuk a többi száraz hozzávalót.
  3. A margarinos löttyhöz öntjük a lisztes keveréket, vaníliaaromát és a mandulatejet. Összedolgozzuk amíg egy szép masszát kapunk, közben ha kell még tehetünk hozzá tejet. Olyan tipikus csokiskeksz tésztát kell kapnunk, kicsit krémes, de azért formázható.
  4. Összedaraboljuk a csokit és a masszához keverjük.
  5. Az egészet berakjuk legalább fél órára a hűtőbe (ha sietünk ez kihagyható, de nem lesz olyan omlós a keksz).
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire kis gombócokat kanalazunk, hagyjunk köztük egy kis távolságot, mert terülni fognak.


  7. 190-200 fokon 10-15 perc alatt készre sülnek. 10 percnél még puha, 15-nél már roppanós lesz a keksz, de persze ez is lehet sütőfüggő, illetve méretfüggő.

Tippek

  • Ha egyszerre nincs sok időd, de omlós kekszet szeretnél, akkor akár 3 napot is kibír a nyers massza a hűtőben.
  • Próbáltam kisebb és nagyobb teáskanállal is gombócokat csinálni, nekem a kisebbek jobban bejöttek, jobban át tud sülni és roppanósabb lesz a keksz, de persze rajtatok áll, hogy mekkorát csináltok.
  • Ha fotóznivaló kekszeket szeretnél (mint én) akkor egy kicsit megformázhatod a gombócokat a kezedben, de ez teljesen el is hagyható.
  • Ha igazán omlós kekszet szeretnél akkor pár percre tedd be a tepsit a nyers gombócokkal a fagyóba vagy a hűtőbe és utána tedd be a forró sütőbe.
  • Ha lapos, igazi cookie kekszet szeretnél akkor picit lapítsd le a nyers tésztát, mert ezek nem fognak annyira szétterülni, mint a hagyományos verzió (de azért valamennyire ezek is).
  • Akár vegyítheted is az ízeket



Ha más keksz receptek is érdekelnek akkor kattints ide.


Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések