Advertisement

Main Ad

Pudingos krémek, avagy ezt rakd a tortába

A legegyszerűbb és leggyakrabban használt krém a torták töltésére valamilyen puding alapú krém.  Nagyon sokféle ízt el lehet vele érni és könnyedén készíthető mentesen is. Most két verzióját is bemutatom.

Csokis krémmel töltve, vaníliással burkolva

A puding alapú krém még a régi receptes könyvekben is megtalálható, talán annyi különbséggel, hogy ott még pudingpor helyett keményítő van. Nem csoda, hogy ennyi ideje ilyen népszerűségnek örvend ez a fajta krém, hiszen sokféle ízben elkészíthető, töltésre és burkolásra is teljesen alkalmas.

Mindegyik verzió alapja egy finom, sűrű puding. Hívhatjuk főzött krémnek is, hiszen azok is lényegében pudingok.

Hogyan lesz pont jó állagú a pudingunk egy krémhez?

Ezekkel az arányokkal:

  • 300-350 ml folyadék
  • 1 csomag (40 g) főzős pudingpor vagy étkezési keményítő
  • Ízlés szerint cukor/édesítő
  • Egyéb finomságok

Nos, aki még életében nem csinált pudingot, az nem biztos, hogy ebből a felsorolásból el is készítené, úgyhogy kifejtem melyik mit takar.

Folyadék

Általában tej, használhatunk növényi tejet is (abból érdemes csak 300 ml-t rakni), tejeskávét, gyümölcslét, gyümölcsturmixot vagy egyszerűen vizet. Bármi jöhet ami megadja a pudingunk alapízét (kivéve ízesített pudingpor esetén). Hallottam már olyanról is, aki sörből is csinált ilyen krémet, úgyhogy lehet bátran próbálkozni.

Pudingpor

Amilyen mindig legyen otthon az a vaníliás, abból még bármilyen ízűt lehet varázsolni. Ezen kívül persze ízléstől függ, hogy ki milyet tart otthon szívesen. Nálam az alapkészlet: vaníliás, csokis, puncsos, epres/szamócás.

Ha keményítőt használnánk, ahhoz a leginkább az egyszerű, étkezési kukorica keményítőt ajánlom a leginkább.

Fontos, hogy ha valakinek valamilyen allergiája/ételérzékenysége van, akkor a pudingporoknál is figyelni kell az összetevőket. Erre sokan nem is gondolnak, pedig sok olyan van, ami tejet és/vagy glutént tartalmaz.

Egyéb finomságok

Ezektől lesz igazán finom a puding. Vaníliáscukor/aroma, rumaroma, olvasztott csoki, gyümölcsdarabok, kókuszreszelék, kakaópor... A listát szerintem még írhatnám, a lényeg, ami szerinted passzol az alap ízvilágához vagy "csak" felerősíti azt, az mehet bele.

Hogy lesz ebből krém?

Miután a fenti alapanyagokból megfőzted a pudingot és kihűtötted (ez egy nagyon fontos lépés!, csak hideg/szobahőmérsékletű pudinggal dolgozunk) észreveheted, hogy ez így még kicsit kemény tortatölteléknek. Most mutatok két verziót is, hogy egy finom krémet varázsolhass belőle.

Vajas/margarinos krém

Ez az, amit a régi receptes könyvekben megtalálhatsz. Vajjal készítve sokkal finomabb, de drágább is, illetve a tejfehérje érzékenyeknek ehetetlen. Ezek miatt használják sokan a margarinos verziót. Ezt inkább csak akkor ajánlom ha a pudingodnak valamilyen karakteres íze van (pl csoki), mert abból nem érződik úgy ki a margarin. Ha mentesre szeretnéd, akkor a Liga margarint ajánlom, egészen finom a krémekben és nagyon jól használható.

100-150 g puha, szobahőmérsékletű vajat, elkezdünk kevertetni, amíg szépen kihabosodik, majd hozzáadjuk a kihűtött pudingot és addig keverjük, amíg egynemű krémet kapunk. Készen is van.


Habos krém

Manapság már egyre többen használják ezt a verziót (többek között én is). Sokkal lágyabb és finomabb krémet lehet így készíteni, viszont a kész torta érzékenyebb is lesz a hőmérsékletre.

100-150 ml tejszínt felverünk (én menteshez vegán Meggle habalapot használok), hozzáadjuk a kihűtött pudingot és egybe habosítjuk még a habverővel. Pár perc és kész is.


Mihez használjam?

Ahogyan fentebb is írtam mind a két krémmel töltheted a tortát és be is vonhatod vele. Mindkét krém alkalmas arra, hogy habzsákból nyomjuk, de ha szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat, akkor ehhez inkább a tejszínest használjuk. Ezt akár pohárkémként is tálalhatjuk, illetve az égetett tészták töltésére is rendkívül alkalmas.

Egy későbbi bejegyzésben tippeket is mutatok ahhoz, hogy még mivel lehet feldobni ezeket a szuper egyszerű krémeket.


Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések