Advertisement

Main Ad

Brownie keksz tej-, tojás-, gluténmentesen

Nagyon csokis, nagyon puha, nagyon könnyű és nagyon finom. Falatnyi adagokba zárva minden amiért a browniet szeretjük.

Egy hét múlva itt a nyár (legalábbis a naptár szerint), az időjárás mégis inkább az őszt idézte az elmúlt napokban, ezért én is úgy döntöttem, hogy most egy kis lélekmelengető süteményt mutatok meg nektek. A széle picit roppan (épphogy), a belseje puha, ízre nagyon csokis, de mégsem tömény. Nagy előnye, hogy kb fél óra alatt készen vagyunk vele (mosogatással együtt) és mindössze két tál meg egy kanál kell hozzá.

Kísérleti recepteknél maximum fél adagot szoktam elsőre csinálni, hogy ha esetleg nem sikerül akkor ne vesszen kárba sok alapanyag. Nos, itt nem kellett volna ennyire óvatosnak lennem, mert már a teszt adag is pillanatok alatt elpárolgott a tányérról, apró finomításokkal pedig megszületett a végleges verzió.


Recept

Hozzávalók:

  • 170 g Aldis Happy Harvest Enjoy Free gluténmentes lisztkeverék vagy It's Us Miklos' univerzális lisztkeverék
  • fél tk sütőpor
  • egy csipet só
  • 150 g cukor
  • 60 g holland kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 g étcsoki
  • 50 g olaj
  • 70 g méz vagy juharszirup
  • 1 dl víz


Elkészítés:

  • A csokit az olajjal együtt megolvasztjuk, hozzákeverjük a mézet/juharszirupot.
  • Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, sót, kakaóport. Ha a lisztet csomósnak látjuk akkor érdemes először átszitálni.
  • A lisztes keverékhez adjuk a csokis krémet és a langyos vizet és egy kanál segítségével simára keverjük, figyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne lisztdarabok. Egy sűrű csokis masszát kell kapnunk.
  • Két kanál segítségével tegyük kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd nedves kézzel lapítsuk le és igazgassuk el a tésztát.
  • 180 fokon 10-12 perc alatt süssük készre. Hagyjuk a tepsiben hűlni, mert ha egyből ki akarnánk szedni akkor könnyen szétesnének a kekszek, de pár perc múlva már bátran mozgathatjuk.




Tippek:

  • Feldobhatjuk a tésztát csokidarabokkal, kakaóbabdarabokkal, aszalványokkal, liofilizált gyümölcsökkel (nekem a liofilizált málnadarabos a kedvencem).
  • Ha nagyon lágyra sikerülne a tészta, akkor akár habzsákból is kinyomkodhatjuk a tepsire.
  • Ha esetleg túl töménynek találnánk akkor érdemes megpróbálni zsírszegény kakaóporral készíteni.
  • A méz lehet akármilyen aminek nincsen túl erős íze. Én próbáltam akác és vegyes virágmézzel is, mindegyikkel működött.
  • Méz helyett akár juharszirupot is használhatunk, ebben az esetben már vegán is lehet a süteményünk.

Ha más keksz receptek is érdekelnek akkor kattints ide


Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni és elküldeni nekem!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések