Advertisement

Main Ad

Linzer tej-, tojás-, gluténmentesen

A linzer egy könnyű sütemény, ami sok más alkotás alapja is lehet. Most megmutatom az alapreceptemet mentesen.

Linzert még a ritkán a konyhába tévedő emberek is könnyedén megsütik, engem valahogy mégis hosszú évekig elkerült ez a sütemény. Igazából kb az utóbbi egy évben kezdett el érdekelni, de akkor sem a hagyományos verzió, hanem az, hogy mit lehet belőle kihozni. Lehet egyszerű keksz, pite vagy tart alap, aztán persze lehet ízesíteni, színezni, összeragasztani, bevonni... tényleg csak a képzelet szabhat határt a felhasználásnak. Most egy olyan alapreceptet hoztam nektek, ami a fent említett bármelyik felhasználási módra tökéletes lehet és persze hagyományos linzerként is elkészíthető. Egyébként egy korábbi receptemnél, a mini almáspiténél már leírtam egy igen hasonló tészta receptjét, ha az szimpatikusabb, akkor nyugodtan készítsétek azt linzerként.

Recept

Hozzávalók:

  • 300 g Aldis Happy Harvest - Enjoy Free lisztkeverék
  • 200 g puha margarin (szerintem ehhez a vaníliás Vénusz a legjobb)
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 tk Dr Oetker Creme Vega tejfölhelyettesítő*

Elkészítés:

  1. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk.
  2. Hozzáöntjük a porcukrot, vaníliáscukrot és a "tejfölt", majd egynemű, formázható tésztává gyúrjuk. Ha nagyon nem akar összeállni, akkor tehetünk még hozzá Creme Vegát, de vigyázzunk, hogy ne lágyítsuk túl a tésztánkat.
  3. Pihentessük egy kicsit a hűtőben a linzert (1 órától akár 1-2 napig is békén hagyhatjuk)
  4. A hűtőből kivéve picit gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki és szaggassunk belőle párosan köröket/virágokat/akármit. Minden másodiknak csináljunk egy lyukat a közepére.
  5. 190 fokon 7-8 perc alatt süssük készre (erre is igaz, hogy akkor jó amikor elkezd pirulni egy picit a széle) persze az idő függhet attól is, hogy mekkora formákat szaggattunk és milyen vékonyra nyújtottuk a tésztát.
  6. A kihűlt kekszeket baracklekvárral ragasszuk össze és szórjuk meg porcukorral.
Lekvározásra felkészülve


El is készült a hagyományos linzer, persze ezt még 1001 módon lehet variálni, ez már csak rajtatok áll!

Tippek:

  • Ne nyújtsátok túl vékonyra a tésztát, mert nagyon omlós és így megsülve könnyen eltörhet.
  • Ezt a receptet nem ajánlom csak rizsliszttel, ha linzernek csináljátok, mert szerintem túlságosan kiérződik az íze.
  • A lekvárt én szeretem habzsákból nyomni, hogy szép egyenletesen el tudjam oszlatni, de persze ezt kanállal is lehet.
  • Gyakran nézzetek rá a sütőre, mert pillanatok alatt képes megbarnulni az egész.
  • *Creme Vega nélkül is összeállhat a tészta, de úgy nehéz vele dolgozni. Ehelyett még lehet hozzá tenni "tejet" (pl mandula), de azzal csak óvatosan, hogy ne áztassátok el a tésztát, vagy tojáspótlót (pl Orgran) vagy eddigi tapasztalataim alapján VioLife natúr krémsajtot (még nem teszteltem). Illetve, ha szükségét érzitek akár ezek kombinációját is használhatjátok.
  • Ne akarjátok egyből megenni, hagyjátok legalább egy éjszakát pihenni a betöltött linzereket, hogy megpuhulhasson és egybeérjenek az ízek.
  • Ha csak sima margarint használtok (pl Liga) akkor érdemes még egy kis vaníliaaromát vagy több vaníliáscukrot tenni a tésztába, különben íztelen lesz.



Ha más keksz receptek is érdekelnek akkor kattints ide.



Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések