Advertisement

Main Ad

Mini almáspiték tej-, tojás-, gluténmentesen

Roppanós tészta, puha töltelék és finom fahéjillat a lakásban, mindez megtalálható a mentes mini almáspitékben.


Az almás-fahéjas sütemények igazi őszi desszertnek számítanak. A borongós időhöz szuperül passzol a meleg kötött pulcsi és a tea és ezek mellé nem árt valami nassolnivaló is. Igazából én iskolába vittem magammal ezekből a kis pitékből és igazolhatom, hogy tízóraiként is tökéletes.

Idén nagyon sok almánk lett, így számomra egyértelmű, hogy megpróbálok ebből minél többet sütikbe rakni. Egyrészt mert finom, másrészt mert nyersen az almát sem tudom megenni, viszont hőkezelve semmi bajom tőle.

A sütemény alapja lényegében egy linzertészta, amit mentesen sem nehezebb elkészíteni, mint mindenesen és sok sütemény alapja lehet. Jöjjön a recept:

Linzer

Hozzávalók

  • 300 g Aldis Enjoy Free lisztkeverék (sima rizsliszttel is működik vagy 200 g rizsliszt+100 g zabpehelyliszt)
  • 200 g margarin (Liga)
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • annyi mandulatej (vagy egyéb "tej") amennyit felvesz, max 0,5 dl


Elkészítés

  1. A puha margarint összemorzsoljuk a liszttel, vaníliáscukorral és a porcukorral.
  2. Lassanként adagoljuk hozzá a tejet (max 0,5 dl) és egyneművé gyúrjuk, lehetőleg minél gyorsabban, hogy a margarin ne olvadjon meg.
  3. Lefóliázzuk és hűtőbe tesszük pihenni amíg elkészítjük a tölteléket.


Almás töltelék

Hozzávalók

  • 2 közepes alma
  • 400 ml víz
  • 1 csomag vaníliás pudingpor vagy 40 g keményítő
  • fahéj (vagy almás sütemény fűszerkeverék)
  • cukor
  • pár csepp citromlé


Elkészítés

  1. Az almákat megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
  2. Egy lábosba összeöntjük a felkockázott almát, kb 300 ml vizet, a citromlevet fahéjat és a cukrot és felforraljuk.
  3. A maradék vízben elkeverjük a pudingport, hozzáöntjük a forró almához és besűrítjük. Ilyenkor ízlés szerint még tehetünk hozzá plusz cukrot vagy fahéjat.
  4. Félretesszük hűlni.

Összeállítás

  1. Elővesszük a tésztát (érdemes egyszerre csak fele adaggal dolgozni, hogy ne lágyuljon nagyon meg), enyhén lisztes nyújtólapon átgyúrjuk és kinyújtjuk (itt már bőven alálisztezhetünk). Nem kell nagyon vékonyra nyújtani mert utána nehéz lesz átpakolni. Kör alakú kiszúróval (vagy egy pohárral) köröket szaggatunk és sütőpapíros tepsire tesszük.
  2. A töltelékből kb egy evőkanálnyit teszünk minden körre, ahogy az a képen is látszik.
  3. A maradék tésztából csíkokat vágunk és berácsozzuk a piték tetejét, így:


  4. A széleket kicsit lenyomkodjuk és újra kiszúrjuk, hogy szép formája legyen.
  5. Vagy...
  6. Párosan szaggatjuk a köröket és a felső résznek szántak közepére egy x-jelet vágunk. Az alsó lap szélét picit bevizezzük. Rátesszük a töltelékes lapra a tetőt és a szélét összenyomkodjuk. Ezt csinálhatjuk ujjal vagy villával is. Így ilyenek lesznek:


  7. 180 fokon kb 15-20 percig sütjük. Időnként érdemes ránézni, megtapogatni, mert nem fog úgy pirulni a széle mint egy tojásos verziónak. Én úgy szeretem, ha már egy kicsit ropogós a tészta.
  8. Kivesszük és egy kis porcukorral meghintjük.
Melegen is nagyon finom, de másnap kihűlve nekem még jobban ízlik.
Nektek melyik forma tetszik jobban?

Ha más keksz receptek is érdekelnek akkor kattints ide.



Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések