Advertisement

Main Ad

Cukkini brownie tej-, tojás-, gluténmentesen

Gyorsan összedobós süti, amiben senki nem fogja kiszúrni a zöldséget.

A cukkini az egyik kedvenc zöldségem, amikor szezonban van (azaz most), akkor kb cukkinit cukkinivel eszem. Imádom sütve, grillezve, főzve, édesen, sósan... mindenféle verzióban. Sokan nem is tudják, hogy mennyi féle módon lehet felhasználni ezt az alapanyagot, pedig rengeteg potenciál van benne. Gondoltam, ha már cukrász vagyok, akkor 1-2 sütit meg is mutatok vele, de ha szeretnétek akkor akár sós recepteket is hozhatok (ahhoz is van pár ötletem), de szerintem ilyenekből többet találtok a neten keresgélve.

Őszintén cukkinibrownie-ból is van elég sok recept, de úgy gondoltam megmutatom a saját verziómat is, csokis sütiből úgyse lehet eleget kipróbálni. Nagyon puha, melegen a belseje szinte még krémes, nagyon csokis, finom és mellette szól, hogy elég "igénytelen" süti, így nem kell hűtőben tárolni, simán elől lehet hagyni az asztalon (úgyis hamar elpárolog).

A héten kétszer is elkészült itthon, egyszer csak mert szeretem, másodszor pedig apa kérésére, hogy tudjon a munkatársainak is vinni belőle és őszinte meglepetést okoztam amikor közöltem, hogy amúgy mentes.

Recept

Hozzávalók:

  • 300 g Aldis Happy Harvest - Enjoy Free gluténmentes univerzális lisztkeverék
  • 40 g rizsliszt
  • 60 g holland kakaópor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 300 g cukor
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 100 g étcsoki
  • 1 ek olaj
  • 110 g margarin (Liga)
  • 1 dl víz
  • Kb 850 g cukkini (reszelve, kinyomkodva volt ennyi)
  • csokidarabok a tetejére (elhagyható)


Elkészítés:

  • A cukkinit megmossuk, ha kell (nagyobb, öregebb zöldség esetén) meghámozzuk és kikaparjuk a magjait, majd lereszeljük, kinyomkodjuk.
  • Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat.
  • Megolvasztjuk a csokit az olajjal együtt és külön megolvasztjuk a margarint is. kimérjük a vizet.
  • A csokidarabokon kívül mindent öntsünk egy nagy tálba és keverjük össze.
  • Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. Egyenletesen simítsuk el és szórjunk a tetejére csokidarabokat.
  • 180 fokon sütjük a tepsi méretétől függően fél-egy órán keresztül, tűpróbával ellenőrizzük.


Tippek:

  • A cukkini mennyisége nem fix. Fél-egy kiló között akármekkora mennyiség jó. Tehát ha csak egy 600 g-os cukkinid van abból is nyugodtan állj neki, de akkor se dobd ki a felesleget, ha 950 g lenne az összes.
  • A fiatal, kicsi cukkinit sikerül szerezned, akkor nem biztos hogy meg kell hámozni, vagy kiszedni a magokat, de úgyis látod rajta hogy mennyire zsenge.
  • Működik a Lidl-ben kapható Belbake Free From univerzális liszttel is. Ha ezt használod, akkor a teljes lisztmennyiség (azaz 340 g) lehet ilyen fajta.
  • Ha kézzel kevered össze az egészet, akkor azért arra készülj, hogy nem ez a legkönnyebb tészta, úgyhogy azért egy kis erőt igényel ez a mozzanat.
  • A tetejére akár magvakat, liofilizált gyümölcsöket is lehet szórni csoki helyett/mellett.
  • A sütésnél arra figyelj, hogy ne szárítsd ki. A brownie úgy a legjobb, ha szinte még nyers (de igazából nem) a belseje.
  • Szeleteléssel érdemes megvárni, hogy kihűljön.

Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni és/vagy elküldeni nekem!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések