Advertisement

Main Ad

Málnás-vaníliás krémpite tej-, tojás-, gluténmentesen

A krémpite egy könnyen, gyorsan elkészíthető desszert, ami legalább ilyen gyorsan el is fogy és akár a sütő bekapcsolása nélkül is elkészíthető, így nyárra is tökéletes.


Akik követnek Instagramon/Facebookon, azok észrevehették, hogy vettem egy piteformát, mert mostanában kikerült egy-két pités sztori. A legutóbbi főszereplője ez a málnás-vaníliás (számomra) mindenmentes verzió volt és egyből hárman is rámírtak, hogy publikus lesz-e a recept. Ha csak ennyi embert érdekel, én már akkor is szívesen leírom, de azért bízom benne, hogy többen is ki fogják próbálni.

Könnyed nyári desszert, omlós mandulás tésztával, édes vaníliás krémmel és savanykás málnával. Gyorsan elkészíthető és legalább olyan gyorsan el is fogy. Nálunk olyan kapós volt, hogy csak ezt az egy szeletet sikerült lefotóznom és enni sem tudtam belőle sokkal többet, pedig én vagyok az egyetlen aki tej-, tojás és gluténmentesen eszik itthon. Szóval attól nem kell félni, hogy a "mindenevőknek" nem ízlik és a nyakatokon marad.


Recept

Hozzávalók (lapos 28 cm átmérőjű piteformához):

Tészta:

  • 300 g mandulaliszt
  • 70 g kókuszolaj
  • ízlés szerint agave szirup, méz, juharszirup vagy más folyékony édesítő, esetleg porcukor

Vaníliás krém:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 500 ml mandulatej (vagy más növényi tej)
  • 200 ml Meggle Decor habalap + kb 2 ek habalap
  • 1 csomag vaníliáscukor vagy aroma/paszta/kivonat...
  • cukor/édesítő ízlés szerint

Málnazselé:

  • 200 g málna (én fagyasztottat használtam)
  • 100 g víz
  • 3 g agar-agar (kb egy csapott tk) vagy 1 ek keményítő/pudingpor
  • ízlés szerint cukor/édesítő (akár el is hagyható)


Elkészítés:

  • Először a tésztát készítjük el. Egy tálba kimérjük a mandulalisztet és hozzáöntjük a kókuszolajat (ha esetleg szilárd halmazállapotú, akkor olvasszuk meg), tegyünk hozzá egy kis édesítőt és gyúrjuk össze. Kóstolgassuk és ha kell, még tegyünk hozzá édesítőt.
  • Nyújtólapon kb fél cm vastagra nyújtom a tésztát, majd a lappal együtt ráfordítom a piteformára. Óvatosan lehúzom a lapot és beleigazgatom a tésztát a formába, ahol túl sok, onnan lecsípek, ahol kevés/szakadt, ott kipótolom.
  • Akár nyersen is fogyasztható ez a tészta, de én jobban szeretem sütve (roppanósabb, omlósabb), úgyhogy kb 20 perc alatt megsütöttem 180 fokon, akkor jó ha már pirul a széle. Ha nem szeretnétek begyújtani a sütőt akkor ezt ki is hagyhatjátok.
  • Ezek után elkészítjük a vaníliás krémet. Összekeverünk 500 ml mandulatejet és 200 ml habalapot, majd ebben megfőzzük a két pudingport. Ízlés szerint édesítsük és tegyünk hozzá vaníliáscukrot/aromát/pasztát/kivonatot... aki amit használ.
  • Hűtsük le a pudingot, majd öntsünk hozzá még kb 2 ek habalapot és géppel habosítsuk ki a krémünket.
  • Ezt a lágy vaníliás krémet simítsuk a mandulás tésztára és tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a málnazselé.
  • Egy edényben tegyük fel főni a málnát a vízzel.
    • Agar agarral: Ha úgy látjuk, hogy minden málnaszem kiolvadt, akkor tegyük hozzá az agar agart és folyamatos kevergetés mellett melegítsük forrásig (épp csak egyet buggyanjon). Én ezt a verziót használom.
    • Keményítővel: a vizes-málnás keverékből szedjünk ki egy kicsit (kb 2 ek) egy pohárba és alaposan keverjük el benne a keményítőt, majd ezt öntsük vissza a többi málnához és főzzük amíg be nem sűrűsödik.
  • Hagyjuk pár percet hűlni a málnazselét. Vegyük elő a hűtőből a piténket és öntsük a tetejére a gyümölcsöt és simítsuk el, hogy mindenhova egyenletesen jusson.
  • Tegyük vissza a hűtőbe, amíg megdermed a málna és már tálalhatjuk is.


Tippek:

  • Nyugodtan készítsétek egyszerű kapcsos tortaformában vagy akár egyszerű tepsiben vagy amiben nektek szimpatikus/egyszerű.
  • A tésztához másmilyen finomabb állagúra darált magvat is lehet használni (mogyoró, dió, kesu... akár vegyesen is)
  • A krémet másmilyen ízben is elkészíthetjük, pl csokis verziónál még egy tábla csokit is beleolvaszthatunk a plusz ízért.
  • A pudingot vagy úgy érdemes kihűteni, hogy lefedjük és nem nyúlunk hozzá, amíg teljesen le nem hűlt, vagy folyamatosan kevergetjük, így kerülhetjük el, hogy csomós legyen.
  • A leggyorsabban úgy lehet lehűteni, ha hideg vízbe állítjuk az edényt és folyamatosan kevergetjük a pudingot, szükség esetén cserélve a vizet alatta.
  • Ha mégis becsomósodna a puding, akkor egy botmixer segítségével újra krémessé tehetjük.
  • Ha nem szeretnétek magokat a gyümölcsrétegbe, akkor nyugodtan szűrjétek át.
  • Természetesen a gyümölcsös rész is készülhet másból, viszont a kevésbé lédús fajtákat érdemes előbb leturmixolni és utána zselésíteni.
  • Akár díszíthetjük is a pitét, felvert habalappal, friss gyümölcsökkel, csokival, de garantáltam enélkül is el fog fogyni.

Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni és/vagy elküldeni nekem!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések