Egyszerű nyári desszert vagy akár egy könnyed torta krémje is készülhet belőle.
Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen süteményt készítsek, végül egy teljesen random tortácska készült. Köles bőven volt itthon így esett a kölestúróra a választásom. Már csak valahogy lazítani kellett egy kis habbal és megfelelő tartást adni a zselatinnal.
A kölesmousse egyik nagy előnye, hogy az íze sok máshoz is passzol. Nálam most egy "tejszínes" csokikrém és egy kis ribizli került a tetejére kiegészítésként, de biztos, hogy még más ízekben is el fogom készíteni.
Recept (18 cm átmérőjű tortához)
Hozzávalók:
- 150 g köles
- 600 ml mandulatej
- csipet só
- 2 csomag vaníliáscukor
- fél-1 citrom leve
- cukor
- 200 ml vegán Meggle Decor habalap és 50 ml külön
- 6 lap zselatin (+hideg víz)
Elkészítés:
- A kölest a tejben puhára főzzük, lefedve, hogy magába tudja szívni a nedvességet és krémes legyen, hagyjuk kihűlni.
- A puhára főtt kölest ízlés szerint cukorral, vaníliáscukorral és citromlével "túrószerűre" ízesítjük.
- A kölestúrót botmixerrel/turmixgéppel/nagyobb aprítóval kicsit pürésítjük, nem baj ha maradnak benne kölesdarabok, de inkább legyen krémes, mint rögös "túró". Közben/előtte a lapzselatinokat jéghideg vízbe áztatjuk.
- 50 ml habalapot felmelegítünk, de nem forraljuk. Ezt lehet mikróban vagy kis lábosban is csinálni. Kinyomkodjuk a zselatin lapokat és a meleg habalapba tesszük, majd csomómentesre keverjük. Ezt a krémes kölestúróhoz öntjük alaposan belekeverjük (a legegyszerűbb ezt is hozzáturmixolni).
- Felverjük a 200 ml habalapot és beleforgatjuk a kölestúróba.
- Formába öntjük a krémet és hűtőbe tesszük dermedni.
Tippek:
- Ízesítésnél érdemes először a vaníliáscukrot és a citromot hozzáadni és csak ezután tovább édesíteni ha szükséges.
- Nem szabad túlcukrozni, mert a habalap is édesített.
- Külön poharakba/tálkákba öntve krémtúró-szerű desszert lehet.
- Jól bírja a fagyasztást, így akár szilikonformában is kifagyasztható (lásd a képen).
- Szerintem egy éjszakányi állás után még finomabb, mint frissen.
- A képen látható desszerthez először egy tejszínes csokikrémet készítettem (150 ml habalap és 100 g étcsoki összeolvasztva), ezt öntöttem a formába, majd hűtőbe tettem dermedni, elkészítettem a mousset, ráöntöttem majd kb 5 órára fagyasztóba tettem, amíg teljesen megszilárdult és kifordítottam a formából. Ez akár egyszerű kapcsos formában is kivitelezhető, ezesetben előbb a mousse, aztán a csokis réteg készüljön el.
0 Megjegyzések