Advertisement

Main Ad

Epres-vaníliás pálcás fagyi tej-, tojás-, gluténmentesen

Hűsítő desszert, ami sokféleképpen variálható és könnyen elkészíthető.





Szerintem ki lehet jelenteni, hogy megérkezett az igazi kánikula, ilyenkor pedig nincs is jobb, mint egy finom jégkrémet elnyalogatni. Mentesen sajnos nincs túl nagy választék a boltok polcain, így úgy döntöttem, hogy készítek magamnak és így biztosan tudom, hogy mi kerül bele és mindig tudok olyan ízűt csinálni, amihez épp kedvem van. Elsőnek egy epres-vaníliás készült, ezt mutatom be ebben a bejegyzésben, de még sok másik is tervben van.

A krémes alapot a kesukrém adja meg, amiről úgy tervezem, hogy sokat fogok még írni nektek. Egyrészt nagyon finom sütés nélküli desszertek készíthetőek belőle (ami nyáron kifejezetten előnyös), másrészt többféle diétába beilleszthető süteményeket is lehet belőle készíteni, attól függően, hogy mivel kombináljuk (vegán, nyers vegán, paleo, tejmentes, tojásmentes, gluténmentes...), harmadrészt pedig sokféle módon fel lehet használni, amit majd látni is fogtok.


Recept (8 db mini jégkrémhez)

Hozzávalók:

  • 75 g kesudió
  • 50 ml mandulatej (vagy más növényi tej)
  • 70 ml Meggle Decor habalap
  • 3 ek datolyaszirup* vagy más folyékony édesítő pl: juharszirup, rizsszirup, méz (ebben az esetben nem lesz vegán)
  • vaníliaaroma
  • eperlekvár vagy eperpüré
  • a bevonathoz kb 200-250 g étcsoki + liofilizált eperdarabok


Elkészítés:

  • A kesudiót legalább egy órára beáztatjuk, a legjobb ha forró vízzel öntjük le.
  • (Elkészítjük a datolyaszirupot, lásd lejjebb)
  • Ha kellően megpuhult a kesudió (kézzel szét tudjuk nyomni), akkor az eperlekváron kívül mindent egy erősebb aprítóba/turmixgépbe teszünk és krémesre turmixoljuk. Közben kóstolgassuk és ízlés szerint édesítsük ha szükséges.
  • Géptől függően pár perc alatt kész a turmix, ami most még folyékony állagú. A jégkrémformába adagoljuk a krémet, de ne töltsük tele, hagyjunk helyet a lekvárnak is.
  • Belerakjuk a formába a pálcákat is és egy tálcán helyezzük a fagyóba a formá(ka)t.
  • Kb egy órával később már megszilárdul vaníliás rész, ekkor a maradék helyet kitöltjük az eperlekvárral és visszatesszük a fagyasztóba.


  • Minimum 4-5 órán keresztül fagyasztjuk, de akár egy éjszakára is benn hagyhatjuk.
  • Megolvasztjuk a csokit és egy keskeny, magas pohárba öntjük, hozzákeverjük a liofilizált eperdarabokat.
  • A keményre fagyott jégkrémeket kivesszük a formából, belemártjuk a csokiba és egy sütőpapírra téve visszarakjuk a fagyóba.
  • Ha megdermedt a bevonat, akkor a maradék csokival csíkokat húzunk a jégkrémekre és liofilizált eperdarabokkal díszítjük.

*Datolyaszirup

  • 150 g datolyát feldarabolunk és 250 ml forró vízzel leöntjük, majd fél-egy órát állni hagyjuk. A megpuhult datolyát a vízzel együtt leturmixoljuk. Hűtőben akár 2-3 hétig is eltartható befőttesüvegben tárolva.


Tippek:

  • Ha epresebb fagyit szeretnénk akkor az alap krémbe is turmixoljunk a lekvárból vagy akár friss gyümölcsből.
  • Fontos, hogy a kesudió nagyon puha legyen, mert csak így lesz igazán krémes és nem darabos a jégkrém.
  • Akármilyen más gyümölccsel is elkészíthető a recept.
  • A jégkrémeket folpackba csomagolva tárolhatjuk, hogy ne vegyék be a fagyasztó szagát.




Ti milyen ízben kóstolnátok még meg?


Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni és/vagy elküldeni nekem!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések