Könnyen variálható sütemény, ami nemzeti ünnepekre is megállja a helyét.
Instagramon akadtam egy #kokárdahelyett nevű kihívásra, amin én is örömmel részt vettem. Úgy alakult, hogy nem tudtam boltba menni a hétvégén, úgyhogy az otthoni alapanyagokból kellett rögtönöznöm. Ami pedig szinte mindig van nálam: meggy, vanília és pisztácia, amik szuperül ki is adják a magyar zászló színeit és nem mellesleg még finomak is.
Recept
Piskóta:
Kivételesen nem egy saját receptet használtam, hanem ezt az alapból diós szeletet a Malena Konyhája nevű blogról.
Hozzávalók (ahogy én készítettem, 17x23 cm-s formában sütve):
- 80 g Aldis Happy Harvest - Enjoy Free Univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 20 g csicseriborsóliszt
- 25 g rizsliszt
- 70 g cukor
- 4 ek darált pisztácia
- 4 g sütőpor
- 1 csomag vaníliáscukor
- csipet só
- fél mk szódabikarbóna
- egy csipet zöld por ételfesték (az egyenletesebb színért, de elhagyható)
- 1 ek olaj
- 1 ek almaecet
- 125 ml víz
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd egy másikban a folyadékokat, egybeöntjük a kettőt és kézi habverővel simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon kb 20 perc alatt készre sütjük (sütőnként eltérhet, úgyhogy figyelgessük és tűpróbával ellenőrizzük).
- Hagyjuk egy kicsit szobahőn hűlni, majd sütőkerettel együtt tegyük be a hűtőbe.
Vaníliás tejpuding (panna cotta):
Hozzávalók:
- 500 ml Alpro vaníliás mandulatej
- 1 mk vaníliáscukor
- egy púpos tk agar-agar por
- fél tonkabab (elhagyható)
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót egy edénybe mérjük és közepes lángon forrásig melegítjük (épphogy buggyanjon egyet)
- Félrehúzzuk és kevergetjük, amíg csak kicsit melegebb a szobahőnél (akkor jó ha már nem kapom ki belőle az ujjam). Ha tettünk bele tonkababot akkor azt ilyenkor halásszuk ki.
- Ha már eleget hűlt akkor vegyük elő a lehűtött piskótát és lassan kezdjük el ráönteni. Azért kell ennyit hűteni, hogy gyorsan dermedjen és ne áztassa el a piskótát teljesen és ne folyjon mellé.
- Pár órára (min 3) tegyük hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
Meggyzselé:
Hozzávalók:
- 200 g magozott meggy
- 100 ml víz
- 1 tk agar-agar
- +cukor ha túl savanyú a meggy
Elkészítés:
- A meggyet a vízzel simára turmixoljuk, ha kell édesítjük.
- Egy lábosba öntjük a meggylevet, hozzákeverjük az agar agart és forrásig melegítjük (itt is elég hogy csak buggyanjon egyet)
- Ezt is kicsit visszahűtjük, hogy ne olvassza meg a panna cottát.
- Elővesszük a hideg sütit, a teljesen megdermedt tejpudinggal és óvatosan ráöntjük a langyos meggyzselét.
- Kb 20-30 percre visszatesszük a hűtőbe, de akár kevesebb idő is elég neki, ez a réteg már gyorsan köt.
- Körbevágjuk a sütit, szeljük és tálaljuk.
Tippek:
- Mindegyik réteg ízesítésén lehet bőven variálni pl:
- Piskóta: dió, mandula, mogyoró, földimogyoró, tökmag a pisztácia helyett
- Panna cotta: más, ízesített tejből készíteni vagy fűszerezni (pl: fahéj, kakaó)
- Zselé: szinte akármilyen gyümölcsből készülhet, eredetileg erre is málnásat szerettem volna tenni, de lehet még pl eper, áfonya, mangó, szeder, barack... de akár vegyesen is lehet.
- Én állítható tortakeretben raktam össze, de nem tudtam elég szorosan ráhúzni a piskótára, így először egy kis tejpudingot öntöttem a széleire, amiből valamennyi ki is folyt, de egy része megkötött és így többit nem engedte kifolyni.
- Fontos, hogy minden rész között hűtve legyen, főleg, hogy a panna cotta megkössön, mert így lesznek meg szépen külön a rétegek.
0 Megjegyzések