Advertisement

Main Ad

Churros tej-, tojás-, gluténmentesen

Olajban kisütött tésztarudacskák fahéjas cukorral és csokis mártogatóssal. Édes, roppanós és persze mentes.

Kissé furcsa, hogy csak most osztom meg veletek ezt a receptet, de mentségemre szóljon, hogy ritkán veszem rá magam az olajban sütésre. Miért furcsa ez? Mert ez volt életem egyik első mentesített receptje. Még pár éve véletlenül alkottuk. 

Úgy indult, hogy a húgom talált egy nagyon szimpi churros receptet, egyből neki is állt, hogy megcsinálja. Ekkor jött rá, hogy nincs itthon sima liszt (szerintem azóta se fordult elő ilyen), csak az én mentes dolgaim. Itt jöttem én a képbe és találtam ki, hogy akkor már csináljuk meg olyanra, amit én is ehetek. Ez még viszonylag a diétám elején volt, így nem is voltam annyira képben a helyettesítőkkel, mint most és mégis tökéletes lett. Szerintem azóta is ez az egyik legjobb receptem.

Pár szó a churrosról. Ezek a tésztarudacskák spanyol fánk néven is ismertek Magyarországon, de a fánkhoz nem sok köze van. Vásárokon is egyre népszerűbb "bódés" édesség. Magában elég semleges ízűek, ezért kell fahéjas cukorba forgatni. Mártogatós nélkül is finom nasi, de általában forrócsoki és puding állag közötti csokiszósszal szokás tálalni. 

Recept

Hozzávalók:

  • 250 ml víz
  • 4 ek olaj
  • 1,5 tk kristálycukor
  • Csipet só
  • 130 g aldis Happy Harvest - Enjoy Free univerzális lisztkeverék vagy It's Us Miklos' univerzális lisztkeverék
  • Forgatáshoz: kristálycukor, fahéj


Elkészítés:

  • A vizet, olajat, cukrot és sót feltesszük forrni.
  • Amint felforrt lehúzzuk a tűzről és hozzáöntjük az előzőleg átszitált lisztet. Fakanállal vagy egy erős spatulával simára keverjük. Ha esetleg lisztcsomók maradnak benne akkor azokat paszírozzuk az edény falának, majd keverjük el. Hagyjuk egy kicsit hűlni a masszát.
  • Készítsünk elő egy erős habzsákot közepes csillagcsővel ellátva. Na, én ezt a közepes méretet nem találtam, ezért lettek dagik a rudacskáim.
  • Ha kihűlt a masszánk (legalább annyira, hogy a kezünk bírja), akkor tegyük a habzsákba és nekiállhatunk a formázásnak. Ehhez két verziót is leírok, mindegyiknél szükség lesz az erőtökre, mert elég kemény a tészta:
    • 1. verzió: Egy tálcára nyomkodj ki kis rudakat (vagy más formákat), ha nem akarsz utána mosogatni, akkor sütőpapírra is nyomhatod. Egy lábosban forrósíts fel annyi olajat, hogy tudjanak benne úszni a rudacskák. Egy villával óvatosan tedd bele az olajba a tésztát, egyszerre csak annyit amennyi kényelmesen elfér az edényben.


    • 2. verzió: Forrósítsd fel az olajat és közvetlen nyomd bele a tésztát (mármint a habzsákot fölötte tartva), a tetszőleges hosszúságnál ollóval elvágva. Szerintem ez egy kicsit nehezebb verzió, mert kemény tészta és azt egyszerűbb 2 kézzel nyomni, de nem kivitelezhetetlen.
  • Süssük addig, amíg picit elkezd pirulni a széle. Ebben az állapotában lesz pont jól roppanós a külseje, de még puha a belseje. Szedjük ki egy szalvétára és itassuk le róla a felesleges olajat.
  • Egy laposabb tálkában keverjük össze a cukrot a fahéjjal és forgassuk meg ebben a kisült tésztarudakat.
  • Ha hosszabb csíkokat nyomtatok, akkor akár egy pohárban is tálalhatjátok vagy ha kisebbek, akkor építhettek ti is ilyen piramist. A receptben megadott mennyiségekből a képen látható adag lett, ha szeretnétek, nyugodtan duplázzátok meg.


Csokiszósz:

  • 250 ml mandulatejből és 15 g csokis pudingporból főzzünk egy híg pudingot, tördeljünk hozzá 50 g étcsokit és tegyünk hozzá cukrot. Ennyi, egyszerű és finom.

Tippek:

  • Ha nincs egy erős habzsákod, akkor használj két gyengébbet. Az egyikbe tedd bele a csövet, a másikba a masszát és vágd ki a végét. majd a tésztásat tedd bele a csővel ellátottba. Így kibírja a nyomást.
  • Nyugodtan próbálj ki több csövet is hozzá. Ha megtalálod az ideálisat, akkor nagyon szép rudacskákat tudsz csinálni, de akár nélküle is elkészíthető, csak úgy nem lesz bordázott a széle.
  • Ha kinyomkodtad a tésztát és valami nem tetszik rajta, akkor nyugodtan tapizd össze és formázd kézzel.
  • Az ízekkel itt is nyugodtan variálhatsz, lehet pl kakaós-csokiszószos, epres (erre majd hozok külön receptet), kávés, a mártogatós lehet valamilyen gyümölcsturmix, karamellás/kávés tej besűrítve. Ha valamelyikhez érdekelne pontos recept, akkor írj bátran és segítek!
  • A forma is lehet másmilyen. Lehet ilyen kis rövid, dagi, mint az enyémek, vagy vékony, nyurga, lehet hurok, karika, szívecske... amit csak ki tudsz préselni a habzsákból.

A többi égetett tésztás receptemet itt találod!


Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni vagy elküldeni nekem!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések