A brownie egy puha, nagyon csokis süti amit mentesen sem bonyolult elkészíteni és még díszíteni is lehet.
Manapság igen nagy népszerűségnek örvend ez a sütemény, nekem mégis sok időbe telt mire végre elkészítettem. Most megosztom veletek az én receptemet, amit még akár egészségesnek is lehet mondani. Összvisz annyi cukor van benne, mint egy fél tábla étcsokiban és a vaníliás cukorban (elhagyható) és még egy kis zöldség is elrejtőzött benne. Édesburgonyával készül, ez adja az édességet és a puha állagot neki.
Recept
Brownie
Hozzávalók
- 2 közepes (kb fél kiló) batáta (most fehéret használtam, de sárgával vagy lilával jobb állaga lehet)
- 1,5 tojásnak megfelelő Orgran tojáspótló (3 ek víz + 2 tk por)
- 100 g Aldis Enjoy Free univerzális lisztkeverék vagy It’s Us Miklos’ univerzális lisztkeverék
- 30 g mandulaliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliáscukor vagy vanília aroma
- 5 ek kakaópor
- Csipet só
- 4 ek margarin vagy 2 ek margarin és 2 ek olaj
- Fél tábla (50 g) étcsoki (én Lidl Fin Care-t használtam)
- Fél dl mandulatej
Elkészítés
- A batátákat meghámozzuk, felkockázzuk és bő vízben feltesszük főni. Kb 20-30 perc alatt (attól is függ mekkora darabokra szeljük) megpuhulnak (egy villát beleszúrva ellenőrizhetjük).
- A száraz alapanyagokat kimérjük és összekeverjük.
- A “tojásokat” bekeverjük
- A csokit a margarinnal (és vagy olajjal) megolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz a “tojást” és a csokit, elkeverjük.
- Az édesburgonyáról leöntjük a vizet. Villával kicsit összetörhetjük, de ez el is hagyható.
- A kakaós keverékhez keverjük a batátát, amíg szépen elkeveredik benne. Egy sűrű, sötét masszát kell kapnunk.
- Tepsibe simítjuk és 180 fokon tűpróbáig sütjük. Melegen kissé morzsálódós lehet, de ha kihűl szépen szelhető. Puha, majdnem krémes állagú süti lesz.
Krém
Hozzávalók
- 200 ml mandulatej
- Fél csomag (20g) vaníliás pudingpor
- Vaníliaaroma
- Cukor/édesítő
- Kb 100 ml vegán Meggle Decor növényi “tejszín”
- Ételfesték
Elkészítés
- A tejből és a pudingporból pudingot főzünk, cukorral és aromával ízesítjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Felverjük a tejszínt.
- A hideg pudingot és a tejszínt habverővel egyneműsítjük. Ha nem akarjuk színezni akkor kész is.
- Három tálkába szedjük és különböző színekkel megfestjük a krémet. Habzsákba tesszük és dekoráljuk a kihűlt sütit.
- Szórócukorkákkal még feldobhatjuk egy kicsit.
Kész is a finom, egyszerű halloweeni süti.
0 Megjegyzések