Advertisement

Main Ad

Túró tej nélkül? Lehetséges!

Túrógombóc, túrórudi, túrós tészta, krémtúró... mind olyan étel, amiről azt hittem le kell mondanom a tejfehérje érzékenységem miatt. Aztán megtaláltam a vegán verzióját. Ez pedig nem más, mint a kölestúró.

Hamis túrókrémes tortácska


Szerintem nincs olyan ember, aki a fent felsorolt finomságok közül ne szeretné valamelyiket. Számomra az egyik legnehezebb, amiről le kellett mondanom, az a krémtúró volt. (Azt már nem is merem mondani, hogy gluténérzékenyként a kekszes volt az egyik kedvencem) De persze a másik három is a kedvenceim közé tartozott.

Már nem is emlékszem, honnan jött az ötlet, hogy kipróbálom a kölestúrót, de ez egy nagyon jó ötlet volt. Könnyen elkészíthető és kb annyi féle módon felhasználható, mint a tejből készült verzió.

Alaprecept

  • 1/3 bögre köles
  • 1 bögre víz
  • fél bögre "tej" (én mandulatejet használok)
  • pici citromlé

Elkészítés

  1. A kölest háromszoros mennyiségű vízben lefedve felrakjuk főni. Mindig használjunk egy picit kevesebb kölest, mint amennyire szükségünk van, mert meg fog dagadni.
  2. Amikor elfőtte a levét akkor hozzáöntjük a tejet, felforraljuk és lefedve hagyjuk kihűlni.
  3. Kihűlés után ízesítjük citromlével, sóval, cukorral attól függően édesebbre, sósabbra, hogy mihez használjuk.

Krémtúró

Az elkészítés ugyanaz, csak itt 4-szeres mennyiségű vizet használunk. Ízesítésnél citromlét és porcukrot használunk. Tehetünk még hozzá vaníliás cukrot, mazsolát, friss gyümölcsöt, aszalványokat...

Tortába való túrókrém

Az alaprecept alapján megfőzzük a kölest, de a tejbe egy csomag vaníliás pudingport keverünk, úgy öntjük a forró köleshez. A pudingtól kifejezetten stabil krém lesz, ilyen van a fenti képen is.

Túrógombóc

A kölest háromszoros mennyiségű folyadékban főzzük (2 rész "tej" 1 rész víz), amikor elfőtte a levét citromlével, cukorral ízesítjük és kb 2 ek rizsdarát teszünk hozzá. Fedő alatt hagyjuk kicsit hűlni, amikor már csak kézmeleg, akkor gombócokat formálunk belőle. Fogyaszthatjuk így is vagy még beleforgathatjuk egy kis rizsdarába.

Túró rudi

Az alaprecept szerint megfőzzük a kölest, ízesítésnek cukrot és vaníliás cukrot használunk, amikor kihűlt akkor "rudikat" vagy gombócokat formázunk belőle. Érdemes ezt hűtőbe vagy fagyóba rakni. Ha teljesen le van hűtve, csokiba mártjuk, hagyjuk megdermedni.


Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések