Advertisement

Main Ad

McMuffin/angol muffin tej-,tojás-, gluténmentesen

Eddig nem éreztem szükségét annak, hogy kipróbáljam az angol muffint, aztán annyiszor találkoztam vele az utóbbi időben, hogy muszáj volt kipróbálnom. És ezt nagyon jól tettem.


Elvileg van a McDonalds-ban egy ilyen nevezetű reggeli, hogy McMuffin, ez annak az otthoni és mentes verziója akar lenni. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy az eredetihez képest mennyiben más, mert olyat sosem ettem. Ettől függetlenül szerintem nagyon nagyon finom lett. A zsemléjéből hármat csak úgy magában benyomtam, amíg a kép alanya készült.

Nagyon könnyen elkészíthető, gyors és akár még egy reggelihez is könnyen előkészíthető még este, hogy akkor csak össze kelljen állítani.

Ha jól tudom, az eredetiben sajt, tükörtojás, vaj és bacon van, a husin kívűl mindent kicseréltem olyanra, hogy én is ehessem és így is fantasztikusan finom lett. Még egy bizonyíték arra, hogy így is lehet olyat enni, mint a "normál" emberek.

Az eredetit @paulinasuga Instagram oldalán láttam, úgyhogy ha valakinek a mindenes verzióra lenne szüksége, akkor mindenképp nézze meg (egyébként még rengeteg szuper receptet találni az oldalán).

Recept

Hozzávalók (9 kisebb darabhoz)

  • 70 g langyos víz
  • 70 g langyos tej (nálam: mandulatej)
  • 4,5 g por élesztő
  • 240 g It' Us Miklos' univerzális lisztkeverék
  • 7 g cukor
  • 3 g só
  • 14 g margarin (Liga) vagy zsír

Elkészítés

  1. Összekeverjük a vizet, a tejet és az élesztőt és egy csipet cukrot szórunk rá. Hagyjuk felfutni
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a cukrot és a sót, összekeverjük.
  3. A lisztes keverékhez öntjük a felfuttatott élesztőt és elkezdjük keverni.
  4. Hozzáadjuk a lágy margarint vagy zsírt és géppel 3-4 percig dagasztjuk (vagy kézzel 8-10 percig)
  5. Itt picit keleszthetjük, de mentes verzióban a glutén hiánya miatt ez egy elhanyagolható lépés.*
  6. Kukoricalisztes felületen kb 2 cm vastagra nyújtjuk és nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral köröket szaggatunk belőle. Egy tepsire vagy tálcára tesszük és legalább fél órán keresztül kelesztjük. (Ez már egy elhagyhatatlan kelesztés)
  7. Egy serpenyőt felforrósítunk és megsütjük a pogácsák mindkét oldalát.
  8. El is készült az angol muffin

Összeállítás

  1. Serpenyőben süssünk meg 1-2 szelet bacont, tegyük félre egy tányérra.
  2. Vágjuk félbe a pogácsát és a vágott felével lefelé tegyük a zsíros serpenyőbe pirulni.
  3. Keverjünk össze egy kis adag Orgran Vegan Easy egg port egy kis vízzel és öntsük a serpenyőbe, lehetőleg csak akkora "foltban", mint amekkora a pogácsánk. Ne kevergessük mint a rántottánál, csak hagyjuk sülni, ha jónak tűnik fordítsuk meg, süssük még egy kicsit, majd óvatosan tegyük az egyik megpirított pogácsára.
  4. A másik pogácsát kenjük meg egy kis kacsazsírral (vagy más zsírral, krémsajttal pl. Violife) és rakjuk össze az egészet. Pogácsa, "tojás", bacon és a zsíros pogácsa. Persze ezt még lehet extrázni, több dolgot pakolni bele.

*Az első kelesztés azért nem fontos, mert a nyújtásnál kinyomjuk a tésztából a légbuborékok nagy részét, így a második kelesztés lényegesen kevésbé látványos és kevésbé lesz levegős a tészta. A gluténes tészták ebben máshogy viselkednek. Ezt Átol Tibor oldaláról tanultam és működik is, az ő blogját a nevére kattintva találjátok.

Finom, gyors és méretétől/töltöttségétől függően akármelyik étkezésnél megállja a helyét ez az angol muffin. Na meg persze az allergiások is ehetik.

Ha más, sós receptjeim is érdekelnek, akkor kattints ide.



Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések