Tisztában vagy a "mindenmentes" a manapság olyan népszerű jelző fogalmával? A bejegyzésemből kiderül.
Többféle bejegyzéstípusra is számíthattok, az első ilyen a "Magyarázó". Itt szeretném egy-két dologra felhívni a figyelmet az allergiások szemszögéből és választ adni a gyakori kérdésekre.
Tapasztalataim szerint egyre gyakrabban használják a mindenmentes kifejezést, főleg marketing szempontból, gyakran rosszul vagy megtévesztően. Miért tudják kevesen, hogy mit jelent ez a két szó egyben? A válasz egyszerű: mert mindenkinél mást takar.
Általában elmondható, hogy a mindenmentes azt jelenti, hogy laktóz-, glutén- és cukormentes az adott termék. Gyakran használják a tej-, tojás- és gluténmentes ételek jelölésére is (én például így találkoztam először ezzel a kifejezéssel), de láttam már olyat, aki laktóz-, glutén-, rizsmentes receptet keresett mindenmentesként.
Ha tőlem látjátok ezt a jelzőt egy-egy receptnél, akkor biztosak lehettek abban, hogy az tej-, tojás- és gluténmentes, de ezt igyekszem az adott ételeknél külön is feltűntetni.
Ha boltban/cukrászdában találkoztok ezzel a kifejezéssel, akkor inkább kérdezzetek rá, olvassátok el az összetevők listáját, hogy biztosak legyetek benne, hogy ehetitek. Én mindig azt mondom: Inkább nézzenek hülyének a kismillió kérdés miatt, mint hogy rosszul legyek egy falattól.
Ha esetleg olyan olvassa, akinek boltja van, azoknak azt tanácsolom, hogy inkább írják ki azt, hogy mitől mentes a termék, vagy legalább egy összetevő listát tegyenek mellé. Lehet, hogy nem mutat olyan szépen egy hosszabb süti név, de sokak számára sokkal szimpatikusabb, mint egy odabiggyesztett "mindenmentes".
0 Megjegyzések