Advertisement

Main Ad

Mindenmentes - mit is jelent?

Tisztában vagy a "mindenmentes" a manapság olyan népszerű jelző fogalmával? A bejegyzésemből kiderül.


Többféle bejegyzéstípusra is számíthattok, az első ilyen a "Magyarázó". Itt szeretném egy-két dologra felhívni a figyelmet az allergiások szemszögéből és választ adni a gyakori kérdésekre.

Tapasztalataim szerint egyre gyakrabban használják a mindenmentes kifejezést, főleg marketing szempontból, gyakran rosszul vagy megtévesztően. Miért tudják kevesen, hogy mit jelent ez a két szó egyben? A válasz egyszerű: mert mindenkinél mást takar.

Általában elmondható, hogy a mindenmentes azt jelenti, hogy laktóz-, glutén- és cukormentes az adott termék. Gyakran használják a tej-, tojás- és gluténmentes ételek jelölésére is (én például így találkoztam először ezzel a kifejezéssel), de láttam már olyat, aki laktóz-, glutén-, rizsmentes receptet keresett mindenmentesként.

Ha tőlem látjátok ezt a jelzőt egy-egy receptnél, akkor biztosak lehettek abban, hogy az tej-, tojás- és gluténmentes, de ezt igyekszem az adott ételeknél külön is feltűntetni.

Ha boltban/cukrászdában találkoztok ezzel a kifejezéssel, akkor inkább kérdezzetek rá, olvassátok el az összetevők listáját, hogy biztosak legyetek benne, hogy ehetitek. Én mindig azt mondom: Inkább nézzenek hülyének a kismillió kérdés miatt, mint hogy rosszul legyek egy falattól.

Ha esetleg olyan olvassa, akinek boltja van, azoknak azt tanácsolom, hogy inkább írják ki azt, hogy mitől mentes a termék, vagy legalább egy összetevő listát tegyenek mellé. Lehet, hogy nem mutat olyan szépen egy hosszabb süti név, de sokak számára sokkal szimpatikusabb, mint egy odabiggyesztett "mindenmentes".



Egyetek jól, legyetek jól!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések