Advertisement

Main Ad

Mogyorós-körtés-vaníliás torta tej, tojás-, gluténmentesen

Egyszerű mégis különleges tortácska, ami ízeiben már-már az őszt idézi.

Hétvégén ünnepeltem a huszadik szülinapomat ezzel a tortával, ami egy sünis dekort kapott (mint majdnem minden szülinapi tortám). Úgy döntöttem összekötöm a kellemest a hasznossal és valami olyan tortát készítek, amit nektek is be tudok mutatni és azért kicsit több, mint egy egyszerű csokitorta

Instagramon kértem tőletek egy kis segítséget, mivel rengeteg ötlet volt a fejemben, de például ez a kombináció eszembe sem jutott, pedig meglepően sokan írtátok. És nagyon örülök, hogy ennyien javasoltátok, mert a végeredmény egy szuperfinom torta lett. Most csak magát a tortát mutatom be és majd egy másik bejegyzésben írok a díszítésről, mert szerintem az megér egy külön posztot, meg egyébként egyben nagyon hosszú lenne. (A díszítést itt találod)

Az ízei egyébként nagyon jól passzolnak, kissé őszies, de mégis még nyári ízvilágot hozva. A roppanós friss körtedarabok nagyon feldobják az egészet és jól ellensúlyozzák a hagyományoshoz képest tömör piskótát. 

Recept 18 cm-s tortaformához

Hozzávalók:

Piskóta (ötlet a Malena Konyhája blogról)

  • 250 g It's Us Miklos Universal liszt vagy Lidl Belbake All Purpose gluténmentes liszt vagy Schaer Mix B liszt vagy rizsliszt
  • 150 g cukor
  • 100 g darált mogyoró (darálás előtt megpirítottam de ez elhagyható)
  • 8 g sütőpor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • csipet só
  • fél mk szódabikarbóna
  • 2 ek olaj
  • 1,5 ek almaecet
  • 250 ml mogyorótej (mandulatejjel vagy vízzel is helyettesíthető)

Vaníliás krém

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 200 ml vaníliás mandulatej (lehet sima is)
  • 200 ml Meggle Decor vegán habalap
  • cukor/édesítő ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliáscukor vagy aroma, paszta, kivonat...

Körtés töltelék

  • 2 körte
  • 1 dl víz
  • 1 csapott ek étkezési keményítő (vagy vaníliás pudingpor)
  • 1 ek barnacukor (lehet sima fehér is)
  • 1 tk fahéj


Elkészítés:

Piskóta

  • Keverjük össze egy tálban a száraz alapanyagokat és egy másikban a nedves alapanyagokat.
  • A kétféle keveréket vegyítsük egy habverő segítségével, majd öntsük egy sütőpapírral bélelt tortaformába.
  • Süssük 170 fokon kb 40 percig (tűpróbával ellenőrizzük).

Vaníliás krém

  • Keverjük össze a mandulatejet 100 ml habalappal és ezzel a keverékkel főzzük meg a pudingot.
  • Ízesítsük ízlés szerint és hagyjuk teljesen kihűlni. Ehhez vagy fedjük le légmentesen vagy kevergessük folyamatosan (így nem lesz csomós).
  • Ha kihűlt, akkor öntsük hozzá a maradék 100 ml habalapot és habosítsuk ki, hogy egy lágy (de nem folyós) krémet kapjunk.

Körtés töltelék:

  • A körtéket mossuk és hámozzuk meg, majd daraboljuk fel.
  • Tegyük egy edénybe és öntsünk rá kb 70 ml vizet. Kezdjük el forralni.
  • Egy tálkában keverjük össze a cukrot, keményítőt, fahéjat és a maradék vizet.
  • Ha már forr a körte, akkor keverjük hozzá a keményítős keveréket és főzzük sűrűre.
  • Ezt is hagyjuk kihűlni.

Összeállítás:

  • A piskótát vágjuk 3 felé, az egyiket helyezzük a tortakartonra (vagy tálra vagy tortaforma aljába)
  • A vaníliás krém felét kenjük el rajta úgy hogy a szélére több, a közepére kevesebb krém jusson (tehát alakítsunk ki egy mélyedést középen).
  • A mélyedésbe kanalazzuk bele a körtés töltelék felét és simítsuk el.
  • Helyezzük rá a második piskótalapot majd ismételjük meg az előző lépéseket.
  • Az összeállított tortát legalább 5 órára tegyük a hűtőbe pihenni.


Tippek:

  • A piskótát nyugodtan készítsétek el másmilyen olajos magból is (dió, pisztácia, mandula...) mindegyik verzió nagyon finom.
  • Használhattok rizslisztet is a piskótához a Lidl liszt helyett, már azzal is próbáltam korábban és teljesen jól működött.
  • Akár több lapban is megsüthetitek a piskótát, talán úgy még levegősebb is lesz és akár 4 lap is kijöhet belőle.
  • A körtés tölteléknél ha túl sűrűnek találjátok, akkor nyugodtan tegyetek még hozzá egy kis vizet, én csak biztosra akartam menni, hogy tuti stabil legyen.
  • Ha tortakarikában állítod össze a tortát akkor biztos, hogy szép egyenesek lesznek az oldalai is.
  • Az összeállításnál használhattok a sütőpapírt, acetát/wax fóliát, írásvetítő fóliát a tortakarikában, nagyban megkönnyíti a munkát szerintem.
Ha idáig eljutottál, akkor remélhetőleg már van egy kész tortád, amit kedved szerint tudsz dekorálni, de ha esetleg neked is megtetszett a süni, akkor kattints a képre és nézd meg a következő bejegyzést is a díszítés leírásához.



Ha elkészíted a leírásom alapján és megosztod, akkor ne felejts el megjelölni és/vagy elküldeni nekem!
Instagram: Dodo_bakes
Facebook: Dodo bakes

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések