A répatorta egy elsősorban húsvéti süti, karácsonyi fűszerekkel. Sokan tartanak tőle, mert hát zöldség, de mindenkit megnyugtatok, egyáltalán nincs répa íze. Inkább csokis-fahéjas ízvilágot mondanék rá, érdemes kipróbálni.
Először általánosban találkoztam a répatortával. Az akkori angoltanárunk szinte minden lazább órára (pl századik vagy utolsó) répatortát hozott nekünk. Eleinte tartottunk tőle, de azért megkóstoltuk és, mint kiderült ez egy nagyon finom sütemény.
Középsulis koromban kissé feledésbe merült számomra, de idén húsvétkor mindenhol répatortás posztokat láttam, úgyhogy nekem is kellett egy mentes verziót csinálnom. Így alkottam meg ezeket a muffinokat.
Puha, omlós süti, nagyon finoman fahéjas és csokis és (ami a kedvencem) nagyon jó illat lesz az egész házban amíg sül. Ja és persze tej-, tojás- és gluténmentes, tehát én is ehetem.
Recept
Hozzávalók
- 200 g répa
- 100 ml olaj
- 150 g cukor
- 100 g Aldis lisztkeverék
- 40 g mandulaliszt
- fél csomag sütőpor
- 1 kk fahéj
- 25 g étcsoki
- 2 tojásnak megfelelő Orgran tojáspótló
- opcionális: diódarabok, narancshéj
Elkészítés
- A répákat lereszeljük, előmelegítjük a sütőt.
- A csokit az olajjal megolvasztjuk.
- Mindent egy tálba szórunk és összekeverünk.
- A masszát kapszlikba adagoljuk, lehet többet is, mint egy sima muffinnál, mert nem fog annyit nőni.
- Kb 30 perc alatt készre sütjük
Dekor
Hagyományosan citromos cukormázzal vagy mascarponéval díszítik.
Cukormáz: vizet, porcukrot, citromlét olyan arányban összekeverünk, hogy egy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. Ezt tesszük/öntjük a muffinok tetejére.
Nagyon finom és tényleg nincs répaíze (azért hangsúlyozom, mert tudom, hogy van akit ez elriaszt) és nem csak húsvétkor lehet sütni.
0 Megjegyzések